over mij

Laura Groenhart-Smit

Geboren in 1936 in Kaban Djahé, voormalig Nederlands – Indië. De jeugdjaren grotendeels doorgebracht in een interneringskamp, teruggekeerd in in Nederland in 1948. Middelbare schoolopleiding Gymnasium. Gehuwd en drie dochters gekregen. Gewerkt als studiebegeleider en journalist bij een architektentijdschrift.

In de negentiger jaren, wanneer Laura haar werkzaamheden onder andere als journalist bij een architectenblad begint af te bouwen, krijgt zij eindelijk tijd voor een ander soort schrijven en wel “beeldend schrijven”. Zij leert etsen en schilderen en langzamerhand ontstaat een eigen handschrift, waarbij een in Frankrijk wonende kunstenaar haar grote stimulator is. Waren de eerste tijd vooral aardse kleuren min of meer haar handelsmerk; momenteel hebben haar werken sprankelende – zij het altijd warme – tinten.

Veel (solo)exposities hebben ertoe bijgedragen dat haar naam bekend raakte en de talloze schilderijen die op deze wijze terecht kwamen in binnen- en buitenland zijn een bewijs dat zij haar plaats stevig verankerd heeft in de kunstwereld. De bekende Duitse uitgever van kunstwerken International Graphics publiceert al jaren Laura’s schilderijen voor reproducties op posters, briefkaarten en canvas. Deze vinden wereldwijd aftrek.

Laura: “Gemengde techniek houdt bij mij in dat naast verf en soms ook zuiver pigmentgebruik, er toevoegingen zijn van houtskool, inkt, krijt en andere materialen. Ik maak graag uitsparingen, ik kras stukken bewust weg, ik schilder laag over laag. Dat is belangrijk. Door de kracht van de onderliggende delen krijgt een werk een karakteristieke verfhuid met structuur; er treden spanningen op die de expressie versterken. Autodidact als kunstenaar ben ik verder voortdurend bezig mezelf te vernieuwen, stilstaan is immers achteruitgaan. En een experiment? Ik ga het zeker niet uit de weg”.